Maandagavond 18 november 2024
De avond van het Zincafé op 18 november 2024 in theater De Tuin begon met een verdrietige mededeling. De vader van spreker Kees Klomp was terminaal ziek en Kees kon daarom niet naar Leusden afreizen. Gelukkig vond commissielid Eric Jan Tuininga uit zijn netwerk oud-minister Jacqueline Cramer bereid om op deze uiterst korte termijn een voordracht over ‘Bouwen aan een Duurzame Toekomst’ te houden.
Zij koppelde haar verhaal nadrukkelijk aan Kees Klomps oorspronkelijke thema ‘Hoop’. Dat element heb je echt nodig om verder te komen. Bij Cramers’ vraag aan het publiek ‘Wie is zeer bezorgd’ gingen veel handen omhoog. Cramer is al 50 jaar bezig met het thema duurzaamheid maar zij zag positieve signalen.
Zij stipte een aantal hoofdpunten aan. Het begon met het rapport “Grenzen aan de groei” uit 1970. Vanaf dat punt richt de overheid zich voor het eerst op landelijke milieuwetgeving. De milieubeweging vervulde daarbij de rol van luis in de pels. Die eerste fase liep van 1970- 1986. In de tweede fase tot 2006 benadrukte de Verenigde Naties het begrip Duurzame ontwikkeling en zag in Nederland het eerste Nationale Milieubeleidsplan het licht. Het bedrijfsleven zag inmiddels ook een eigen verantwoordelijkheid. De derde wake-up call kreeg met name gestalte door Al Gore’s rapport ‘An incovenient truth’. De problemen vereisen een mondiale aanpak. Minister Cramer speel in die tijd een belangrijke rol op een internationaal overleg in Kopenhagen.
Als aansprekend voorbeeld noemde ze de introductie van de dure, maar duurzame, LED lamp en de wetgeving die uiteindelijk leidde tot een verbod op de goedkope maar stroom vretende gloeilamp. Dit eiste een zorgvuldig overleg tussen bedrijfsleven (Philips!) en overheid.
In de derde fase van 2006-2018 blijkt dat de voortgang onvoldoende is. De machtsverhoudingen in de wereld zijn veranderd. Greta Thunberg trekt aan de bel met haar Skolstrejk, een belangrijke actie aan de basis van de samenleving, die het draagvlak vergroot voor noodzakelijke politieke sturing.
Ondertussen werkt Cramer In Nederland aan een ingewikkeld overleg over verduurzaming van hele productieketens zoals die van beton en van staal. Nieuw denken en doen is dan nodig dat botst soms met het principe van de vrije markt en van bestaande standaards. Verrassende initiatieven zijn dan weer lokale verboden voor reclame voor fossiele brandstoffen.
Maar, zegt Cramer, nog nooit zoveel mensen maken zich zorgen en willen zich inzetten om catastrofale gevolgen tegen te gaan van klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Met die hoopvolle gedachte konden de bezoekers van het Zincafé huiswaarts gaan.
Een zeer inspirerende avond.
Namens Zincafé
Dick van Norren
Reactie plaatsen
Reacties